luni, 11 iunie 2012

Albania


Poziţie geografică si limite

Albania este o tara balcanica cu ieşire la Marea Adriatica si la Marea Ionica. La nord se învecinează cu Grecia, la nord-est cu Serbia (Kosovo), la est cu Macedonia, iar la sud-est cu Grecia.

Relieful

Albania este o tara muntoasa avand doar 30% campie, pe litoral. Lungimea coastelor Albaniei este de 476 km patrati. Cel mai inalt varf esta Korab cu o altitudine de 2.753 m. In est se afla o depresiune tectonica, foarte bine delimitata care se numeste Depresiunea Korce.

Clima

Clima Albaniei este una mediteraneana pe litoral si temperat-continentala in interior. Irenile sunt blande cu media de 7 grade C, iar verile sunt racoroase cu media temperaturii de 24 grade C. Albania dispune, spre deosebire de celelalte tari mediteraneene, datorita reliefului in trepte, de precipitatii mai bogate (care depasesc 1000 mm anual).

Hidrografia

Raurile au un potential hidroenergetic ridicat, chiar daca lungimea si suprafata bazinelor hidrografice sunt reduse. Exista 3 mari lacuri: unul in nord (Scutari) si doua in est (Ohrid si Prespa).

Vegetatia

Vegetatia este formata din paduri de stejar si fag in zonele montane si asociatii mediteraneene in zonele mai joase, cuprinzand specii de laur, mirt, leandru, citrice, maslin.

Fauna

Unele dintre cele mai semnificative specii de păsări din țară este pajura – simbol național al Albaniei  – alături de specii de vultur, cocos de munte și numeroase rate și gaste sălbatice. Pădurile Albaniei păstrează încă mari comunități de mamifere mari, cum ar fi ursul brun, lupul cenusiu, capra neagra și porci sălbatici. Munții din nord și est sunt habitat al unora dintre ultimii rasi balcanici – o populație pe cale de dispaiție de ras eurasiatic. 

Orasele

Orasele principale sunt destul de mici: Tirana, Durres, Elbasan, Shkoder si Vlore.

Economie

Albania rămâne o țară săracă după standardele Europei Occidentale. PIB pe cap de locuitor (exprimat în termeni de paritate a puterii de cumpărare) era în 2010 28% din media Uniunii Europene. Totuși, Albania a dat dovadă de potențial pentru creștere economică, întrucât o serie de afaceri s-au reamplasat acolo și bunurile de consum au început să apară la comercianți activi pe o piață în curs de dezvoltare, în condițiile în care sunt căutate zone unde costurile de producție sunt mici. Albania și Polonia sunt singurele tări din Europa care au înregistrat creșteri economice în primul trimestru al anului 2009.

Transporturile

Transporturile, foarte dificile, intaresc imaginea de tara relativ izolata fata de cerintele dezvoltarii lumii contemporane.

Potentialul turistic

Acesta este dificil de pus in valoare din cauza dotarilor reduse si nivelului de trai scazut.

Diviziuni administrative

Albania este împărțită în 12 provincii (județe) și în 36 rrethe (districte). Capitala, Tiranë, are un statut special. Districtele sunt:
Districtele Albaniei



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu